Moudrost dnešního dne:

Láska je líbezný květ, ale je třeba odvahy, abychom si jej šli utrhnout na kraj strašné propasti.

...

Právě přítomno: 129 hostů a žádný člen

Žaludeční vředy

.

žaludekŽaludeční vřed je onemocnění, při které je stěna žaludku poškozena působením kyseliny chlorovodíkové, která je součástí žaludeční šťávy. Děje se to proto, že je výstelka žaludku velmi tenká a poškození může mít velikost i několika centimetrů. Bolesti spojené se žaludečním vředem mohou být pociťovány za hrudní kostí, nebo v oblasti nadbřišku. Vřed se bolestivě připomene vždy při jakémkoli příjmu potravy. Oproti dvanáctníku, kdy je bolest pociťována nalačno a mizí po příjmu nějaké potraviny, tak u vředů jsou bolesti až po jídle. 

Prasklý žaludeční vřed je pak provázen velkými bolestmi břicha, případně zvracením krve. Když už byly vředy u někoho zjištěny, jsou potraviny, které by mu mohly život usnadnit.

 

Květák

obsahuje sulforafan, který pomáhá v boji s bakteriemi H. pylori, které je u zrodu vředů žaludku. Bylo zjištěno, že lidé, kteří konzumovali květák dvakrát denně po dobu sedmi dnů, vykazovali snížení této bakterie o 78%. Mimoto je květák zdrojem vitamínu C a vlákniny.

 

vředyZelí

V zelí je přítomný S-methylmetionin, známý i jako vitamín U, a pomáhá léčit vředy. Vředy vznikají díky nerovnováhy pH žaludku a vitamin U pomáhá při alkalizaci těla. Zelí obsahuje i aminokyselinu glutamin, která je při léčbě vředů rovněž prospěšná. Přítomnost glutaminu pomáhá při hojení otevřených pórů tak, že posiluje slizniční výstelku.

 

Ředkvička

Nejenže obsahuje vlákninu, která pomáhá při trávení, ale absorbuje i zinek a další minerály. Bílé ředkvičky je dobré jíst každý den, aby se odstranily příčiny zánětu žaludeční sliznice a potíží s trávením.

 

Jablka

Je dobré jíst jablka každý den, aby se snížila šance, že se žaludeční vřed vytvoří. Jablka obsahují flavonoidy, které zpomalují vývoj bakterie H. pylori.

 

Borůvky

Jsou bohatým zdrojem antioxidantů a živin, které pomáhají zlepšovat imunitní systém a urychlují zotavení organismu při vředovém onemocnění. Jíst borůvky brzy ráno může pomoci Při léčbě žaludečních vředů je dobré je jíst zejména ráno před jídlem.

 

Maliny a ostružiny

Obsahují velké množství fenolové sloučeniny, a proto se považují za bohatý zdroj vlákniny. Pomáhají při trávícím procesu a regulují zánět žaludku.

 

Jahody

Podle nového výzkumu je patrné, že jahody mohou v žaludku fungovat jako ochranný štít proti vředům, protože obsahují velké množství antioxidantů. Mimoto pomáhají při posilování výstelky žaludku.

 

Papriky

Sladké papriky, zejména sirové, jsou rovněž prospěšné přo potlačování peptických vředů, každý den je v surové formě se salátem.

 

mrkevMrkev

Díky vitamínu A pomáhá při posilování výstelky žaludku a tím i zlepšení stavu při potížích s žaludečními vředy, žaludečními záněty nebo špatnému trávení.

 

Brokolice

Výzkum naznačuje, že brokolice obsahuje sulforafan, která také pomáhá eliminovat bakterie, které způsobují žaludeční vředy.

 

Jogurt

Je to jedna z nejzdravějších potravin, protože obsahuje probiotika, Lactobacillus a Acidophilus, které pomáhají při léčbě žaludečních vředů. V zažívacím systému vytváří rovnováhu mezi špatnými a dobrými střevními bakteriemi.

Probiotika obsahují i ​​potraviny jako tempeh, miso a sója

 

Olivový olej

Studie ukazují, že i olivový olej má při léčbě žaludečních vředů velký potenciál. Obsahuje fenoly, které působí jako antibakteriální látka, a zabraňuje dalšímu šíření bakterie H. pylori a ovlivňuje sliznici žaludku.

 

Med

Je prospěšný nejen pro zdravou pokožku a při hojení ran, ale je velmi účinný i při hojení poškozené sliznice žaludku. Med omezuje bakteriální růst a léčí žaludeční vředy.

 

Česnek

Obsahuje speciální antimikrobiální prvky, které pomáhají při léčbě žaludečních vředů. Pravidelná konzumace česneku je schopna zastavit množení bakterie H. pylori.

 

Zelený čaj bez kofeinu

Obsahuje ECGC, vysokou hladinu katechinu, který také pomáhá v léčbě žaludečních vředů. Jeho protizánětlivé a antioxidační vlastnosti působí přímo na vřed.

 

Lékořice

Jde o starodávný lék, který má potenciál bojovat proti žaludečním vředům a gastritidě. Má protizánětlivé účinky.

 

Potraviny bohaté na antioxidanty jsou prospěšné při léčbě žaludečních vředů. Posilují imunitní systém a zabraňují šíření infekce. Kromě výše uvedených potravin je dobré konzumovat i listovou zeleninu, jako je např. špenát, mandle, třešně atd.

 

Zdroj https://www.boldsky.com/

Sdílet
TOPlist