18 října, 2024

Belize

BelizeBelize (dříve známé jako Britský Honduras) se nachází ve Střední Americe. Sousedí s Mexikem na severu a Guatemalou na západě a jihu. Pobřeží Belize leží na Karibském moři.

Oblast byla součástí Mayské říše, z této doby pochází mnoho kulturních památek. Španělé si nárokovali tuto oblast, ale nikdy ji plně neovládli. V 17. století se zde usadili Britové, kteří později zřídili kolonii Britský Honduras. Nezávislost Belize získalo v roce 1981.

V koloniálních časech zde Britové přiváželi africké otroky potřebné na těžkou práci při těžbě dřeva. Bylo zde vytěženo velké množství tropického lesa. Části tropických lesů v Belize byly vyhlášeny za chráněné oblasti a národní parky, což přitahuje mnoho turistů. Belize je známé pro svou bohatou biodiverzitu a ekoturistiku.

Většina území Belize je nížinná, pouze na jihu se nachází Mayské hory, jejichž nejvyšší vrchol, Doyle’s Delight, dosahuje výšky přibližně 1124 metrů nad mořem. Pobřeží Belize lemují husté mangrovníky.

Nedaleko od pobřeží Belize se nachází přírodní úkaz zvaný Velká modrá díra, která má hloubku přibližně 124 metrů. Je to podmořská krasová jeskyně, jejíž strop se propadl, a následně byla oblast zaplavena mořem.

Belize City

Je největším městem středoamerického státu Belize.
Město Belize City leží na pobřeží Karibského moře. Až do roku 1961 bylo hlavním městem Belize, ale bylo zničeno hurikánem a hlavním městem se stal Belmopan.
Belize City je známé svou krásnou přírodní scenérií, ale také vysokou mírou kriminality. Přibližně polovina odsouzených ve vězení v Belize je tam za závažné trestné činy, včetně vražd. Oblast ovládly gangy, které rekrutují nové členy mezi chlapci, kteří tak získávají „smysl“ života. Nepřetržitá válka mezi gangy je prakticky nekonečná, protože vždy je potřeba někoho pomstít.

Hlavní město: Belmopan je umístěno uprostřed státu a stále má menší počet obyvatel než Belize City, které po hurikánu bylo zrenovováno.
Počet obyvatel: asi 400 tisíc
Úřední jazyk: angličtina
Znalost dalších jazyků: bezilská kreolština, španělština,
Náboženství: římskokatolická církev, adventisté 7. dne, anglikáni, metodisté, letničtí
Měna: Měna v Belize je belizský dolar (BZD)
Časový posun: – Časový posun v Belize je UTC -6 hodin (Central Standard Time), bez letního času.
Podnebí: tropické
Cestovní doklady: pas + zpáteční letenka,
Vízum: bezvízový styk (maximální počet dnů 90 pobytu), případné změny zde.
Zdravotní péče: ČR nemá s Belize dohodu o bezplatné zdravotní péči, proto je důležité mít cestovní pojištění, které pokryje případné lékařské náklady.

BelizeDůležitá telefonní čísla:

Honorární konzulát České republiky v Belize:
Tel.: +501/322 22 25, 322 33 73
Fax: +501/322 25 28
E-mail: nreloskot@gmail.com

STÁTNÍ SVÁTKY:

02. 01. – Nový rok
10. 03. – Den Baron Bliss (daroval občanům Belize asi milion liber)
pohyblivý svátek – Velikonoce
01. 05. – Den práce
24. 05. – svátek Commonwealth Day (Den Commonwealthu).
11. 09. – Národní svátek
21. 09. – Den nezávislosti
20. 11. – Garifuna Settlement Day (připadne-li na neděli, je svátkem pondělí)
25-26.12. – Vánoce

 

Co nesmíte dovážet:

  1. Drogy a psychotropní látky: Dovoz jakýchkoli drog, včetně nelegálních drog a některých léků s psychoaktivními složkami, je přísně zakázán. I legální léky mohou vyžadovat zvláštní povolení, pokud obsahují látky, které jsou regulovány.
  2. Zbraně a munice: Dovoz zbraní, střeliva a výbušnin je přísně kontrolován a vyžaduje speciální povolení. Pokud nemáte potřebné licence a povolení, neměli byste se pokoušet dovážet tyto položky.
  3. Nebezpečné chemikálie: Chemikálie a materiály, které mohou být nebezpečné pro zdraví nebo životní prostředí, jsou zakázány bez patřičného povolení. Patří sem některé průmyslové chemikálie a látky používané v laboratorních podmínkách.
  4. Cigaretové výrobky a alkohol: I když můžete dovážet omezené množství alkoholu a cigaret pro osobní potřebu, existují limity. Například pro osobní použití můžete dovézt maximálně 200 cigaret nebo 1 litr alkoholu (nebo kombinaci těchto položek). Větší množství může být považováno za komerční a podléhá dodatečným daním a poplatkům.
  5. Živočišné a rostlinné produkty: Některé živočišné a rostlinné produkty mohou být zakázány kvůli ochraně zdraví a prevenci šíření chorob a škůdců. Zvláštní pozornost je věnována čerstvému masu, mléčným výrobkům, ovoci a zelenině. Výjimky mohou platit pro balené a konzervované produkty.
  6. Ochranné materiály a kulturní artefakty: Vývoz kulturních a historických artefaktů vyžaduje speciální povolení. Pokud plánujete dovézt nebo vyvézt kulturní nebo historické předměty, ujistěte se, že máte potřebné dokumenty a povolení.

Co nesmíte vyvážet:

  1. Kultura a historické artefakty: Vývoz kulturního a historického dědictví, včetně archeologických nálezů, uměleckých děl a historických předmětů, je přísně regulován. Pokud máte v úmyslu vyvézt něco, co by mohlo být považováno za kulturní dědictví, musíte mít odpovídající povolení a dokumentaci.
  2. Živočišné a rostlinné produkty: Stejně jako u dovozu, i vývoz některých živočišných a rostlinných produktů může být omezen kvůli ochraně zdraví a prevenci šíření chorob a škůdců. Pokud plánujete vyvážet tyto produkty, zkontrolujte specifické požadavky a povolení.
  3. Přírodní zdroje a minerály: Některé přírodní zdroje, jako jsou minerály a vzácné kovy, mohou vyžadovat speciální povolení pro jejich vývoz.
  4. Odpady a nebezpečné materiály: Jakýkoli odpad a nebezpečné materiály jsou zakázány k vývozu. Tento typ materiálů vyžaduje speciální povolení a je přísně kontrolován.

Další tipy:

  • Celní deklarace: Vždy deklarujte cenné předměty, drahé kovy, hotovost nad určitou částku (obvykle 10 000 USD nebo ekvivalent) a další položky, které mohou vyžadovat celní deklaraci.
  • Aktualizace pravidel: Celní pravidla se mohou měnit, a proto je dobré ověřit aktuální informace před cestou. Informace můžete získat na webových stránkách belizských celních úřadů nebo se obrátit na belizské velvyslanectví.

 

Další příspěvky z této kategorie

Související příspěvky

Zanechte Odpověď