08 září, 2024

Jak zvětšit pas na džínách

džíny / kalhoty

Pokud se vám vaše oblíbené džíny v pase zmenšily, nezoufejte a rozhodně se jich nezbavujte. Místo toho můžete pas jednoduše zvětšit tak, aby vám znovu seděly. Nemusíte mít pokročilé šicí znalosti, stačí postupovat podle následujících kroků.

Jak zvětšit pas na džínách – Příprava

  1. Zvolte vhodnou látku: Vyberte látku, která se co nejvíce podobá džínovině vašich kalhot. Pokud barva přesně neodpovídá, zvolte raději o něco tmavší než světlejší odstín. Bude to méně nápadné a bude to skryté pod středovým poutkem na opasek.
  2. Odstraňte středové poutko: Na zadním díle kalhot opatrně odstraňte středové poutko opasku.
  3. Nastřihněte zadní šev: Pomocí ostrých nůžek opatrně nastřihněte džíny v zadním švu tak, aby vám po rozšíření byly pohodlné. Například, pokud potřebujete zvětšit obvod pasu o 7 cm, může být potřeba provést nástřih v délce 15 cm. Délka nástřihu závisí na tom, kolik nového místa v kalhotách potřebujete.
  4. Připravte klín: Na látku zvolenou pro klín si nakreslete tvar trojúhelníku, který odpovídá vzniklému otvoru. Pozor na směr tkaní látky – měl by odpovídat směru tkaní na kalhotách. V horní (pasové) části přidejte 2 cm. Na okraje, které budou přišity k vystřižené části, přičtěte 1,5 cm. Šířka klínu by měla být 10 cm. Klín poté vystřihněte.

Pracovní postup při šití

  1. Začištění okrajů klínu: Okraje klínu začistěte overlockem nebo širokým a hustým entlovacím stehem (cikcakem).
  2. Zahnutí horního okraje: Horní pasovou část klínu zahněte 2 cm směrem do rubové strany a prošijte rovným stehem ve vzdálenosti, která odpovídá šití na originálu. Použijte nit, která odpovídá barvě šití na původních džínách.
  3. Umístění klínu: Umístěte džínový klín do zadní části kalhot a připněte ho špendlíky nebo nastehujte. To vám usnadní následnou práci, zvláště pokud nemáte mnoho zkušeností. Pokud se rozhodnete pro stehování, stehujte dále od okraje kalhot, protože v krajích budete šít a stehovka by se vám později špatně párala.
  4. Přišití klínu: Navlékněte do stroje nit, která odpovídá barvě džínů. Položte kalhoty lícovou stranou nahoru a surové, ostřižené okraje přišijte širokým cikcak stehem. Přitom dbejte na to, aby byl klín dobře přichycen k prostřiženému otvoru.
  5. Odstranění stehovky: Pokud jste klín přistehovali, nyní stehovku vypárejte.
  6. Přišití poutka: Změňte barvu nití na tu, která odpovídá barvě původního šití na kalhotách. Úzkým a hustým cikcak stehem přišijte poutko na opasek zpět do střední zadní části vloženého klínu.

Další příspěvky v této kategorii

Související příspěvky

Zanechte Odpověď