08 září, 2024

Psychopati mezi námi

Psychopati nejsou ve společnosti tak ojedinělí, jak by si někteří mohli myslet. Pravděpodobně se každý z nás v životě setkal s nějakým psychopatem, který nějakým způsobem ovlivnil jeho život.

V roce 2008 přišla téměř nečekaně finanční krize. Mnoho lidí přišlo o domovy, práci i o celoživotní úspory.

Na první pohled se zdá, že selhali politici, bankéři a podnikatelé. Málokdo ale ví, že mnoho z nich může vykazovat psychopatické rysy.

Kdo je to korporátní psychopat?

I když jde o osobu s psychopatickými rysy, dokážou tito jedinci ve firmách či společnostech skvěle fungovat. Navíc se jim tam dobře daří, i když pro takovou práci nemusí mít potřebné předpoklady.

Jaké jsou jejich vlastnosti?

Jsou to dokonalí manipulátoři. I když chápou rozdíl mezi dobrem a zlem, mají nedostatek empatie a chybí jim svědomí. Jsou egoističtí, sebestřední a nikdy nelitují svých činů. Mnohdy riskují jen proto, aby zjistili, jak to dopadne. Psychopat se nikdy nestydí a necítí se nepříjemně.

Jejich mozek pracuje jinak. Psychopati nevyjadřují žádné skutečné emoce. Všechny jejich projevy jsou jen skvělým hereckým výkonem. Dokonale zvládají řeč těla, která souvisí s požadovanými emocemi.

psychopat?

Díky svým schopnostem manipulace mívají často vysokoškolské vzdělání a bývají v životě velmi úspěšní. Jsou velmi výřeční, umí si dát na stěnu správný diplom a umí říkat věci, které chceme slyšet.

Ani v osobním životě to s nimi není snadné.

Můžeme mít pocit, že jsme našli spřízněnou duši. Aby nás dostali tam, kam chtějí, jsou velmi příjemní a okouzlující. Jejich obraz je přesně takový, jaký si přejeme vidět. Řeknou nám, že jsme úžasní a vše skvěle zvládáme, a než se nadějeme, vytvoříme si pouto s psychopatem. Nepoznáme, že jeho vztah není opravdový. Navážeme s ním proto velmi silné pouto, které nechceme přerušit. Jsme slepí a neslyšíme, když se nás přátelé ptají: „A vy jste pořád spolu?“

Problém je, že psychopata často neumí odhalit ani zkušený psycholog. Může trvat až rok, než jej okolí rozpozná.

Jsou psychopati dobří zaměstnanci?

Podrobné analýze bylo podrobeno asi 200 vysoce postavených manažerů, protože byli kandidáty na vyšší post.

Asi 4 % z těchto manažerů vykazovalo vysoké hodnoty určující psychopatickou osobnost. Přitom v běžné populaci je to asi 1 %. Velmi vysoké hodnoty však mělo i mnoho dalších z nich. Přesto se na ně pohlíželo jako na skvělé manažery.

Nepodávali téměř žádný výkon, ale jejich kariéra přesto neustále stoupala. Je to proto, že schopné zaměstnance umějí dokonale napodobovat. Lidi, kteří jim brání v postupu, začnou systematicky likvidovat pomocí různých manipulativních metod. Organizace tak může začít přicházet o schopné zaměstnance a psychopat se velice snadno může dostat až na vrchol.

Valium, Prozac a antidepresiva

Psychopati, stejně jako lidé závislí na antidepresivech, nemají žádnou empatii.

Dnes existuje lék na každý problém s úzkostí. Ačkoli mají tyto léky mnoho vedlejších účinků a vysokou návykovost, přesto se jich v Americe prodalo za více než 1 000 000 000 dolarů. Dnes je přece moderní mít depresi a brát na ni prášky. Předepisují se na sebemenší problém či rozrušení. Došlo to tak daleko, že když má někdo strach jít na večírek, vezme si Prozac.

Prášky proti depresím ale tlumí emocionální pocity. Spousta finančníků, kteří berou antidepresiva, nemá zpětnou vazbu, která přichází z podvědomí. Když nastane situace, kdy by se měli naštvat, být smutní či veselí, jsou místo toho naprosto klidní. Mají pocit sebejistoty a cítí intenzivní pocit svobody a pohody.

Proč se jim nebráníme?

Jsme od malička učeni neodporovat, nemít vlastní názor, nekritizovat a poslouchat autority. „Hleď si svého a nepleť se do toho.“

Dvě třetiny lidí, kteří dostanou autoritativní příkaz, aby někoho potrestali, tento příkaz bez jakýchkoliv námitek splní. Pokračují i ve chvíli, když trestaná osoba zkolabuje.

Tento poměr splněných příkazů se zvýší až na 90 %, když vidí někoho, kdo postupuje stejným způsobem. Vidí-li však, že se někdo tomuto příkazu vzepře, 90 % lidí se příkazu vzepře také.

Lidé ovlivňují jeden druhého, proto tak záleží, jaký dáváme jeden druhému příklad.

Další příspěvky v této kategorii

 

Související příspěvky

Zanechte Odpověď