08 září, 2024

Společenské obleky pro muže

Společenský oblek

Společenské obleky pro muže se obvykle skládají ze saka, vesty a kalhot, přičemž nejčastějším materiálem je vlna. Vlněný materiál na obleky bývá označen slovem “Super” a číslem (např. Super 120’s). Čím je číslo vyšší, tím je látka kvalitnější.

Košile k obleku má dlouhý rukáv a manžeta rukávu by měla vyčnívat z rukávu saka přibližně o 1-2 cm. Manžetové knoflíčky by měly být viditelné. Boty by měly být kožené, šněrovací.

Společenské obleky mohou mít jednořadové nebo dvouřadové sako. Dvouřadová saka se nikdy nenosí rozepnutá. Jednořadová saka se mohou rozepnout při sezení nebo při neformálnějších příležitostech. U saka se třemi knoflíky se zapínají první dva horní knoflíky, spodní se nezapíná.

Neformální oblek

Neformální oblek je společenský oděv pro denní nošení na neformální schůzky, zahradní párty, soukromé večírky apod. Muž nemusí nosit kravatu a může mít rozepnutou košili. Doplňky mohou být různé, například šátek kolem krku nebo kravatová šála.

Blejzr

Blejzr je sako v námořnické modré barvě, obvykle s kovovými knoflíky, které se nosí s šedými kalhotami. Používá se na podobné příležitosti jako neformální oblek.

Společenský oblek

 

Formální proužkovaný oblek

Formální proužkovaný oblek se obvykle vyskytuje v šedé nebo tmavě modré barvě pro městské prostředí, nebo v hnědé a olivové pro venkov.

 

Společenský oblek

Černá barva se používá pro večerní akce nebo slavnostnější události konané ve dne, jako jsou divadlo, koncert, ples či promoce. Světlé barvy jsou vhodné na obchodní schůzky. Oblek se běžně nosí s kravatou, méně často s motýlkem. Na významnější akce je vhodné přidat vestu a kapesníček do kapsičky u saka. Boty k černému obleku by měly být černé, k ostatním oblekům mohou být hnědé, avšak neměly by být světlejší než kalhoty. Barva ponožek by měla odpovídat barvě kalhot.

 

Smoking

Hranice mezi použitím smokingu a fraku není jasně dána. Smoking je formální večerní oblek, obvykle černý nebo půlnoční modrý. Pro horké večery je možné použít sako v bílé nebo krémové barvě. Smoking se nosí na slavnostní večerní společenské události konané po 18. hodině. Má lesklé (hedvábné) klopy různého tvaru, nebo může b

ýt i bez klop. Kalhoty mají v bočním švu lesklý lampas. Košile má dvojité manžety a dírky na manžetové knoflíčky. Nezbytnou součástí smokingu je černý motýlek. Doplňkem může být hluboko vykrojená smokingová vesta nebo hedvábný smokingový pás, který bývá černý, vínový nebo lahvově zelený. Boty jsou černé lakované nebo pečlivě vyleštěné polobotky s černými ponožkami. Na hlavě se nosí černý homburg.

 

Společenský oblek - manžeta

Frak

Frak je černý formální, velmi slavnostní večerní oblek, který se dnes nosí jen zřídka, protože byl nahrazen smokingem. Kabát fraku má vzadu šosy, špičaté klopy a nikdy se nezapíná, přestože má knoflíky. Pod frak se nosí bílá košile se zapínáním na cvoky a bílý motýlek. Další součástí je bílá vesta vykrojená do tvaru V nebo U, která obvykle nemá zadní díl. Pokud je frak nošen ve dne, patří k němu černá vesta. Černé kalhoty mají v bočním švu lesklý lampas, jsou vysoko střižené a nosí se s nimi šle. Na hlavě se nosí cylindr. Bílými rukavicemi nic nepokazíte.

Žaket

Žaket je formální denní oblek, obdoba fraku, který se nosí pouze výjimečně (např. na šlechtické svatby, dostihy). Kabát je černý nebo antracitový, má šikmo ustřižené šosy, špičaté klopy a zapíná se na jeden knoflík. Kalhoty a vesta jsou šedé a košile bílá. Na hlavu patří černý nebo šedý cylindr. K žaketu se nosí kravata, vzorovaný motýlek nebo askot (šátek) a černé šněrovací boty. Z dalších doplňků lze zmínit hůlku a šedé semišové nebo světle žluté jelenicové rukavice.

 

 

Další příspěvky v této kategorii

 

Související příspěvky

Zanechte Odpověď