18 října, 2024

Bigorexie – touha po svalech

Bigorexie, známá také jako svalová dysmorfie, je relativně nový termín, který popisuje psychickou poruchu, při které jedinec trpí extrémní posedlostí svou svalovou hmotou a fyzickým vzhledem. Tito lidé neustále cítí, že nejsou dostatečně svalnatí, ačkoliv jejich těla často již přesahují běžné normy svalového vývoje. Tento stav je také někdy označován jako “obrácená anorexie”, protože zatímco lidé trpící anorexií se považují za tlusté i při extrémně nízké hmotnosti, jedinci s bigorexií se cítí nedostatečně svalnatí, i když mají výrazné svaly.

Jak bigorexie vzniká?

Bigorexie, podobně jako jiné poruchy vnímání těla, má kořeny v kombinaci několika faktorů. Mezi ně patří:

Vliv médií a společenských norem – Reklamy, sociální sítě a kulturistika často propagují neuvěřitelně svalnaté postavy jako ideál mužské krásy. Tento neustálý tlak na dosažení „dokonalého“ těla může vést k tomu, že lidé vnímají své vlastní tělo jako nedostatečné.

Psychické faktory – Nízka sebevědomí, úzkosti, a další psychické problémy mohou přispívat k rozvoji bigorexie. Jedinci trpící touto poruchou často používají svou posedlost cvičením jako prostředek, jak se vypořádat s vnitřními problémy.

Genetika – Ačkoliv tato oblast vyžaduje další výzkum, je možné, že někteří lidé mají genetickou predispozici k rozvoji poruch tělesného obrazu.

Jaké jsou příznaky bigorexie?

Bigorexie je více než jen touha po dobře vypracovaném těle. Jedná se o obsedantní potřebu mít co nejvíce svalů, která často vede k destruktivnímu chování. Mezi hlavní příznaky bigorexie patří:

  • Extrémní cvičení – Lidé trpící bigorexií tráví většinu svého volného času v posilovně. Může se jednat o několik hodin denně, přičemž jakýkoli den bez tréninku je považován za selhání.
  • Obsedantní kontrola stravy – Posedlost příjmem bílkovin a dalších výživových doplňků se často stává dominantní součástí jejich života. Lidé s bigorexií mohou omezit svůj jídelníček na takovou míru, že to negativně ovlivňuje jejich společenský a rodinný život.
  • Nadužívání steroidů a jiných látek – Někteří jedinci se uchylují k nelegálním látkám, jako jsou anabolické steroidy, aby rychleji dosáhli svého cíle.
  • Narušené vnímání těla – I když mají jedinci vysoce vyvinuté svaly, neustále se považují za „malé“ a slabé.

Důsledky bigorexie

Bigorexie má závažné fyzické i psychické důsledky. Na fyzické úrovni může nadměrné cvičení vést k poranění svalů, kloubů a srdce. Nadužívání steroidů zase zvyšuje riziko srdečních onemocnění, jaterních problémů a hormonální nerovnováhy.

Na psychické úrovni vede bigorexie k izolaci, deprese a úzkosti. Posedlost cvičením a vzhledem často ničí osobní a pracovní vztahy, protože jedinec investuje veškerý svůj čas a energii do své posedlosti.

Jak bigorexii léčit?

Léčba bigorexie zahrnuje kombinaci psychoterapie, medikace a podpory od blízkých. Základem je kognitivně-behaviorální terapie (KBT), která pomáhá jedincům změnit jejich nezdravé myšlenkové vzorce a naučit se přijímat své tělo takové, jaké je. V některých případech mohou být předepsány léky, které pomáhají zvládat úzkost nebo deprese.

Důležité je také zapojení blízkých, kteří mohou postiženého podpořit v jeho cestě k uzdravení. Přijetí faktu, že svalová dysmorfie je psychická porucha, a ne otázka vůle, je klíčové pro její úspěšnou léčbu.

Prevence bigorexie

Prevence začíná zdravým přístupem k tělu a pohybové aktivitě. Je důležité podporovat rozmanité vzory mužské krásy a fyzického vzhledu a neklást důraz pouze na svalnaté postavy. Otevřená diskuse o problémech s vnímáním těla a psychickým zdravím je zásadní, zejména u mladých mužů, kteří jsou k těmto poruchám často náchylní.

Zdravý životní styl by měl zahrnovat nejen pohyb a cvičení, ale také duševní pohodu a rovnováhu mezi fyzickými a emocionálními potřebami.

Autor článku: AI

Související příspěvky

Zanechte Odpověď