08 září, 2024

Kypr

KyprKypr – je ostrov ve východním Středomoří, nachází se jižně od Turecka.

Na Kypru lze v zimě lyžovat v pohoří Troodos, zejména na hoře Olympus. Možnost koupání v zimě existuje, ale teplota moře bývá kolem 17-19 °C, což nemusí být pro každého vhodné.

Je zde i velké množství historických památek, ale málo zalesněných ploch.

Kypr má svou vlastní kuchyni, která je ovlivněná jak řeckou, tak tureckou a blízkovýchodní kuchyní. Domácí jídla jsou běžná, a zahrnují například tradiční chléb, sýry jako halloumi (spíše než feta), maso, ryby, zeleninu a olivový olej.

Na polotovary se zde moc nehraje. Základem stravy jsou zeleninové saláty, ovčí sýr Feta, maso, ryby a olivový olej. Velmi dobře se zde daří i citrusům a vinné révě. Typická místní jídla se podávají v tzv. tavernách, kde  se jídlo připravuje na dřevěném uhlí.

Společenské konvence

Kypřané mají obecně uvolněný životní styl a spěchání není typické. Emancipace žen je v řecké části Kypru stále aktuálním tématem, a i když jsou tradiční rodinné hodnoty důležité, práva žen jsou respektována.

Spotřeba cigaret na Kypru je vysoká, i když se postupně zavádějí přísnější zákony proti kouření.

Na Kypru se skutečně jezdí vlevo, což může být pro turisty z pevninské Evropy nezvyklé. Místní řidiči nemusí vždy dodržovat dopravní předpisy, což může zvyšovat riziko na silnicích.

Vztahy mezi řeckými a tureckými Kypřany jsou napjaté kvůli rozdělení ostrova v roce 1974. Vztah mezi řeckou částí Kypru a Řeckem je tradičně blízký, i když se mohou vyskytnout politické neshody.

Hlavní město: Nikósie (Lefkosía)
Úřední jazyk: řečtina (v Kyperské republice) a turečtina (v Severním Kypru).
Místní znalost jazyků: angličtina,
Náboženství: řečtí Kypřané se drží pravoslavné církve a turečtí Kypřané jsou muslimové
Časový posun: + 2 hodiny
Orientační délka letu z ČR: 3,5 hodiny
Měna: euro (EUR). V Severním Kypru (de facto nezávislý, ale mezinárodně neuznaný stát) je měnou turecká lira (TRY), ale euro je často akceptováno.
Vízum: není potřeba, případné změny

KyprCestovní doklad pro občana ČR: Občané ČR mohou cestovat na Kypr s platným občanským průkazem. Doporučuje se mít s sebou i cestovní pas pro případ vstupu do Severního Kypru, kde mohou být jiné požadavky na vstup. Aktuální podmínky pro vycestování si ověříte  zde.
Celní a devizové předpisy: 200 ks cigaret, 50 ks doutníků nebo 250 g tabáku, 1 litr lihovin, 4 litry vína, 16 litrů piva a jiné předměty do hodnoty 430 Euro na osobu u dospělých a do hodnoty 175 Euro pro osoby mladší 15-ti let. Povolení k bezcelnímu dovozu tabákových výrobků a alkoholických nápojů neplatí pro osoby mladší 17-ti let. – viz zde .
Zdravotní informace: péče je dostupná na základě předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění přímo na státních zdravotnických zařízeních. více zde
Covid informace.
Podnebí – středomořské, s teplými léty a mírnými zimami. Koupání je běžně možné od května do října, kdy teploty moře obvykle neklesají pod 20 °C.  Aktuální počasí.
Nejnavštěvovanější místa – Mezi nejnavštěvovanější místa na Kypru patří Protaras, Larnaka, Agia Napa, Pafos, Limassol a pohoří Troodos.

Důležitá telefonní čísla:

  • První pomoc, policie, hasiči 112 nebo 199
  • Nemocnice: Nikósie 22 603 000
  • Larnaka 24 800 500, 24 828 768
  • Limassol 25 801 100
  • Pafos 26 803 100
  • Famagusta 23 200 000

KyprSvátky :

  • 1. leden – Nový rok
  • 6. leden – svátek tří králů
  • Velký pátek a Velikonoční pondělí – Tyto svátky jsou pohyblivé a slaveny podle pravoslavného kalendáře, který se může lišit od západního křesťanského kalendáře.
  • 25. březen Den nezávislosti  – řecký národní den, připomínajícím začátek řecké války za nezávislost. Na Kypru se tento svátek připomíná hlavně mezi řeckými Kypřany, ale není oficiálním státním svátkem.
  • 1. duben – Den boje za nezávislost Kypru
  • 1. květen – Svátek práce
  • 15. srpen – svátek Panny Marie (Assumption)
  • 1. říjen – Den nezávislosti Kypru – státní svátek Kyperské republiky
  • 28. říjen – svátek  “Ochi Day” (Den „Ne“), připomínající odmítnutí italského ultimáta v roce 1940. Na Kypru se tento den rovněž připomíná, zejména mezi řeckými Kypřany, ale není oficiálním státním svátkem.
  • 17. listopad – povstání proti vojenské diktatuře na Athénské polytechnice
  • 25.–26. prosinec – Vánoce

 

Co nesmíte dovážet:

  1. Drogy a psychotropní látky: Dovoz drog a psychotropních látek je přísně zakázán. To zahrnuje nejen ilegální drogy, ale i některé léky, které obsahují psychoaktivní složky. Mějte na paměti, že léky na předpis ve vaší domovské zemi mohou být na Kypru považovány za zakázané nebo vyžadovat zvláštní povolení.
  2. Zbraně a munice: Dovoz zbraní, střeliva a výbušnin je přísně regulován a vyžaduje speciální povolení. Pokud nemáte potřebné licence a povolení, neměli byste se pokoušet dovážet tyto položky.
  3. Nebezpečné chemikálie a materiály: Dovoz nebezpečných chemikálií a materiálů, které mohou představovat riziko pro zdraví a životní prostředí, je zakázán bez patřičného povolení. To zahrnuje některé průmyslové chemikálie a látky.
  4. Cigaretové výrobky a alkohol: I když můžete dovážet omezené množství alkoholu a cigaret pro osobní použití, existují limity. Například pro osobní potřebu můžete dovézt maximálně 200 cigaret nebo 1 litr alkoholu (nebo kombinaci těchto položek), ale nadměrné množství může být považováno za komerční a podléhat dodatečným daním.
  5. Živočišné produkty a rostliny: Některé živočišné produkty, jako je čerstvé maso a mléčné výrobky, a rostlinné produkty, jako čerstvé ovoce a zelenina, jsou zakázány, aby se předešlo šíření chorob a škůdců. Výjimky se mohou vztahovat na balené a konzervované produkty, ale vždy je lepší se informovat o konkrétních pravidlech před cestou.
  6. Ochranné materiály a kulturní artefakty: Vyvážení nebo dovoz kulturních a historických artefaktů vyžaduje speciální povolení. Pokud máte v úmyslu přivést domů něco, co by mohlo být považováno za kulturní dědictví, ujistěte se, že máte všechna potřebná povolení a dokumenty.

Co nesmíte vyvážet:

  1. Kultura a historické artefakty: Vývoz kulturních a historických artefaktů, které jsou považovány za národní dědictví, je přísně regulován. Pokud máte v úmyslu vyvážet umělecká díla nebo historické předměty, musíte mít odpovídající povolení a dokumentaci.
  2. Živočišné a rostlinné produkty: Stejně jako u dovozu, i vývoz některých živočišných a rostlinných produktů může být omezen kvůli ochraně zdraví a životního prostředí. Pokud plánujete vyvážet produkty tohoto typu, zkontrolujte konkrétní pravidla a požadavky.
  3. Přírodní zdroje a minerály: Některé přírodní zdroje, jako jsou minerály nebo vzácné kovy, mohou vyžadovat speciální povolení pro jejich vývoz.
  4. Odpady a nebezpečné materiály: Jakýkoli odpad a nebezpečné materiály jsou zakázány k vývozu. Vyvážení těchto materiálů je přísně kontrolováno a vyžaduje speciální povolení.

Další tipy:

  • Celní deklarace: Vždy deklarujte všechny cenné předměty, drahé kovy, hotovost nad určitou částku (obvykle 10 000 EUR nebo ekvivalent) a další položky, které mohou vyžadovat celní deklaraci.
  • Aktualizace pravidel: Celní pravidla se mohou měnit, takže se vždy doporučuje ověřit aktuální předpisy před odjezdem. Informace můžete získat na webových stránkách kyperského celního úřadu nebo se obrátit na kyperské velvyslanectví.

Dodržování těchto pravidel vám pomůže vyhnout se problémům při cestování a zajistí, že vaše návštěva Kypru bude příjemná a bez komplikací.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď