08 září, 2024

Tanzánský smíchový mor

tanzánie Jednou z méně známých, ale velmi zvláštních událostí je Tanzánský smíchový mor (The Tanganyika Laughter Epidemic), který se odehrál v roce 1962 ve vesnici Kashasha v dnešní Tanzánii (tehdy Tanganika). Tato událost je považována za psychogenní onemocnění, které postihlo stovky lidí a mělo hluboké důsledky pro komunitu.

Vše začalo na dívčí internátní škole 30. ledna 1962, kdy se tři dívky začaly neovladatelně smát. Tento smích se rychle rozšířil na další studentky, a brzy postihl až 95 z 159 studentů na škole. Tento stav nebyl pouhým běžným smíchem – šlo o dlouhé a nekontrolovatelné záchvaty smíchu, které někdy trvaly několik hodin nebo dokonce dnů. Kromě smíchu měly postižené dívky i další příznaky, jako byly problémy s dýcháním, bolesti, mdloby a pláč.

Škola byla uzavřena, ale to nepomohlo zastavit šíření. Epidemie se rozšířila do okolních vesnic a postihla celkem více než 1000 lidí, přičemž se šířila zejména mezi mladými lidmi a studenty. Místní komunity byly ochromeny, některé školy byly uzavřeny na několik měsíců a lidé byli zmatení a vyděšení.

tanzánieNavzdory vážným dopadům se neobjevily žádné fyzické příčiny tohoto fenoménu. Vědci se domnívají, že se jednalo o případ masové psychogenní onemocnění, což je stav, kdy se psychologické symptomy šíří v komunitě jako odpověď na stres a napětí. V té době byla oblast postižena sociálním a politickým tlakem po získání nezávislosti, což mohlo přispět k propuknutí této neobvyklé epidemie.

I když se zdá, že Tanzánský smíchový mor byl hlavně psychologický fenomén, jeho důsledky byly reálné a velmi vážné, a zůstává jednou z nejzvláštnějších a nejméně pochopených událostí v moderní historii.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď