08 září, 2024

Hořící město v Pensylvánii

kouř Jedna málo známá, ale zvláštní událost se odehrála v roce 1962 v americkém městě Centralia, stát Pensylvánie. Toto městečko bylo běžné hornické město, až do chvíle, kdy se pod ním rozhořel požár, který přetrvává dodnes.

V roce 1962 se městská rada rozhodla zbavit se odpadu z místní skládky tak, že ho zapálila. Bohužel oheň pronikl do starých uhelných dolů pod městem a začal se nekontrolovatelně šířit. Zpočátku si nikdo neuvědomoval rozsah katastrofy, ale jak se oheň šířil a nedal se uhasit, začaly být následky čím dál tím vážnější.

Půda v Centralii začala praskat a z ní stoupal toxický kouř, který obsahoval nebezpečné plyny jako oxid uhelnatý. Teploty pod zemí dosahovaly stovek stupňů Celsia, což činilo život ve městě neudržitelným. V roce 1981 se objevily další alarmující příznaky, když se jednoho dne pod nohama dvanáctiletého chlapce otevřela země a málem ho pohltila do hořících hlubin.

Nakonec byla většina obyvatel evakuována a město bylo v roce 1992 oficiálně vyvlastněno státem. Dnes zůstává Centralia téměř opuštěná, s několika málo setrvávajícími obyvateli, kteří odmítají odejít. Požár stále hoří a podle odhadů by mohl pokračovat ještě stovky let. Město se stalo bizarní turistickou atrakcí, kam lidé jezdí obdivovat tajemnou krajinu s doutnajícími prasklinami v zemi a opuštěnými budovami.

Centralia je příkladem toho, jak malá, nepromyšlená akce může mít dalekosáhlé a nečekané následky. Dnes se jedná o jedno z nejzvláštnějších míst ve Spojených státech, a přesto o něm ví jen málokdo.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď