08 září, 2024

Jak si vybrat tiskárnu

tiskárna

Výběr tiskárny může být v dnešní době skutečnou výzvou, protože nabídka je velmi široká a funkce tiskáren se neustále vyvíjejí.

Pokud právě uvažujete o koupi nové tiskárny, ať už protože vaše stará dosluhuje nebo jen chcete lépe porozumět současným možnostem, tento článek vám poskytne potřebné informace.

Cena tiskáren

Ceny tiskáren se mohou značně lišit, a to od několika set korun až po desítky tisíc. Rozhodujícím faktorem je, jaké funkce a možnosti tiskárna nabízí, a jaký druh tisku potřebujete. Důležité je také zvážit minimální a maximální velikost formátu, který tiskárna podporuje. Nejmenší formáty, například 10×15 mm, se používají pro tisk štítků, zatímco největší formáty mohou být využívány pro velkoplošný tisk, například reklamní bannery nebo plakáty.

Typy tiskáren podle technologie

Tiskárny se dělí nejen podle výrobce, mezi nejznámější patří Canon, Epson, HP, Brother a Samsung, ale také podle technologie tisku. Mezi nejčastější patří:

    • Inkoustové tiskárny: Ideální pro tisk fotografií a dokumentů v domácím prostředí. Jsou známé pro vysokou kvalitu tisku, ale náklady na inkoust mohou být vyšší.
  • Laserové tiskárny: Výborné pro tisk velkého objemu textových dokumentů. Mají rychlý tisk a nižší náklady na stránku ve srovnání s inkoustovými tiskárnami.
  • Jehličkové tiskárny: Používají se především v průmyslovém prostředí pro tisk na traktorový papír, vhodné pro formuláře a vícekopiové dokumenty.
  • Termosublimační tiskárny: Používají se pro tisk fotografií a grafiky s vysokou kvalitou barev.
  • Tiskárny s tuhým inkoustem: Nabízejí vysokou kvalitu tisku a ekologičtější provoz, používají tuhé inkoustové bloky namísto tekutého inkoustu nebo toneru.

Co vše dnešní tiskárny umí

Moderní tiskárny nabízejí širokou škálu funkcí, které usnadňují a zefektivňují tisk. Pojďme si některé z nich přiblížit:

tiskárna

1. Rozlišení tisku (DPI)

Rozlišení určuje, kolik bodů tiskárna vytiskne na určité ploše. Vyšší DPI (např. 1200 DPI) znamená detailnější tisk, což je důležité pro tisk obrázků a grafiky. Nicméně rozdíly mezi velmi vysokými rozlišeními (např. 4800 DPI a 5200 DPI) jsou pro lidské oko téměř nerozpoznatelné.

2. Systém oddělených náplní

Moderní tiskárny většinou využívají oddělené náplně pro různé barvy, což je ekonomické, protože vyměňujete pouze tu barvu, která dojde. Nejčastěji se používá systém se šesti náplněmi, kde vedle základních barev jako azurová (C), purpurová (M), žlutá (Y) a černá (K) najdete i světlé odstíny pro jemnější přechody.
Nyní už jsou na trhu i tiskárny s doplnitelnou náplní.

3. Rychlost tisku

Rychlost tisku se měří ve stránkách za minutu (str./min). Vyšší rychlost je vhodná pro tisk velkého objemu dokumentů, ale může být na úkor kvality, zejména u inkoustových tiskáren.

4. LCD displej

Mnoho moderních tiskáren je vybaveno LCD displejem, který umožňuje provádět základní úpravy přímo na tiskárně, jako je změna velikosti, rotace obrazu nebo výřez před tiskem.

5. Připojení a rozhraní

Současné tiskárny nabízejí široké možnosti připojení, včetně Wi-Fi, Ethernetu, USB (včetně verzí USB-C) a někdy i Bluetooth. To umožňuje tisknout z různých zařízení, včetně počítačů, telefonů a tabletů, bez nutnosti kabelového připojení.

6. Interní paměť

Kapacita interní paměti tiskárny ovlivňuje rychlost tisku, zejména u velkých tiskových úloh. Tiskárny s větší pamětí mohou rychleji zpracovat složité dokumenty, aniž by musely čekat na přenos dat z počítače.

7. Ochrana přístupu

Pro firemní prostředí je důležitá možnost omezení přístupu k tiskárně, například pomocí hesel, čipových karet nebo biometrických údajů, jako jsou otisky prstů nebo skenování sítnice.

Další důležité funkce a aspekty

  • Podpora bezdrátových technologií: Wi-Fi, Bluetooth nebo dokonce NFC umožňují tisknout přímo z mobilních zařízení, což je ideální pro domácí i kancelářské prostředí.
  • Multifunkční zařízení: Mnoho tiskáren dnes kombinuje funkce skeneru, kopírky a faxu. Některé modely umožňují skenování obou stran dokumentu najednou, což zrychluje práci.
  • Podporované typy médií: Moderní tiskárny umí tisknout na různé typy médií, včetně různých druhů papíru, obálek, štítků, kartonu a fólií.
  • Automatický oboustranný tisk (Duplex): Některé tiskárny zvládnou automaticky tisknout na obě strany papíru, což šetří čas i papír.
  • Tisk bez okrajů: Tato funkce je klíčová při tisku fotografií, protože umožňuje tisknout obrázky přes celý list papíru bez bílých okrajů.

tisk

Na co a jak tisknete?

Při výběru tiskárny je důležité zvážit, co a jak často budete tisknout. Pro běžný domácí tisk postačí jednoduchá inkoustová tiskárna, zatímco pro kancelářské použití nebo profesionální tisk může být lepší volbou laserová tiskárna s vysokou kapacitou papíru a rychlostí tisku. Pokud plánujete tisknout fotografie, investujte do kvalitní inkoustové tiskárny s vyšším rozlišením.

Náklady na tisk

Jedním z klíčových faktorů při výběru tiskárny jsou provozní náklady, zejména cena inkoustu nebo toneru. Před koupí tiskárny je dobré zjistit, kolik bude stát tisk jedné stránky, protože drahý spotřební materiál může celkové náklady na tisk výrazně zvýšit.

Závěr

Výběr správné tiskárny závisí na vašich potřebách a preferencích. Ať už hledáte jednoduchou domácí tiskárnu nebo výkonné zařízení pro profesionální tisk, je důležité zvážit všechny dostupné funkce a možnosti, které dnešní tiskárny nabízejí. Pečlivý výběr vám může ušetřit nejen peníze, ale i čas a starosti spojené s tiskem.

Autor článku: AI

Další příspěvky v této kategorii

Související příspěvky

Zanechte Odpověď