08 září, 2024

Chcete začít podnikat?

podnikáníMožná by se mohlo zdát, že tolik let od ekonomických změn už neexistují obory, které by plně neuspokojily poptávku. Přesto takové obory stále existují a denně se s nimi setkáváte.

Stačí se jen zamyslet nad tím, co vám v poslední době přineslo nějakou svízel, a nebyl nikdo, kdo by vám s tím pomohl.

Složitější je odpovědět na otázku, zda byste měli podnikat právě vy, nebo se raději stát zaměstnancem. Každý ze způsobů práce má své výhody a nevýhody a ne každý na to má.

Podívejme se tedy pravdě do očí. Chcete-li jednoznačnou radu, pak je to tato: Pokud umíte podnikatelsky myslet, podnikejte.

Co to znamená podnikatelsky myslet? Zamyslete se nad svými povahovými vlastnostmi a pokuste se odpovědět na některé otázky týkající se třeba chodu vaší domácnosti. Protože vést dobře domácnost je také jakési podnikatelské pole působnosti:

  • Nakupujete bez uvážení, nebo si nákup vždy podrobně naplánujete?
  • Jak zacházíte s „nepotřebnými věcmi“ z domácnosti – vyhazujete je, nebo se je snažíte nějak využít?
  • Děláte doma vše sami, nebo máte zorganizován systém povinností, které přenášíte na ostatní členy rodiny?
  • Kdo u vás vede rodinný rozpočet?
  • Jsou pro vás složenky důležitější než jídlo a vše ostatní?
  • Kdo u vás organizuje výlety a kulturní akce?
  • Často odkládáte denní povinnosti na „zítra“?
  • Umíte se uskromnit a odříct si luxus a radovánky?
  • Dokážete své okolí nenásilně přesvědčit o „své pravdě“?

podnikáníTyto a podobné otázky vám mohou pomoci v rozhodování. Je totiž pravděpodobné, že podobný vzorec chování si přenesete i do podnikání.

Pokud se vám zdá, že vaše odpovědi byly vesměs kladné, pak si ještě musíte uvědomit, že na počátku každého podnikání budete muset vynaložit velké pracovní nasazení s mnohdy nulovým nebo dokonce záporným finančním přínosem. Než dojde k nějakému zhodnocení práce a financí, které do podnikání vložíte, může to trvat i mnoho měsíců. Může se dokonce stát, že než si vytvoříte uspokojivý počet klientů, může to trvat i roky.

Rozhodně byste měli být natolik soudní, abyste od neúspěšného projektu buď úplně odstoupili, nebo jej zásadně změnili.

Neumíte-li to dobře s počítačem, začněte se rychle učit, protože vám může usnadnit mnoho práce. Musíte se rovněž připravit na to, že strávíte dlouhé hodiny studiem všech možných předpisů a zákonů. V některých oblastech je lepší obrátit se na odborníky, jako jsou daňoví poradci a účetní společnosti. Ušetříte si nejen případné problémy, ale i další hodiny studia základů účetnictví.

Hlavně si to důkladně promyslete a zjistěte si vše, co se dá, protože když se do podnikání vrhnete po hlavě, můžete se snadno dostat do finančních potíží.

Máte-li vyhlédnutý obor podnikání, zjistěte si, zda a v jakém měřítku už daná služba v okolí existuje. Pozor, aby váš odhad nebyl špatný. Bylo by to totéž, jako by se na malé vesnici otevřely tři textilní prodejny. I kdybyste měli nejlepší sortiment ze všech tří, kupní síla by mohla být tak malá, že by vás to neuživilo.

Jste-li na všechny tyto nástrahy připraveni, můžete začít podnikat.

Abyste mohli provozovat živnost, musíte splňovat tyto všeobecné podmínky:

  • dosažení věku 18 let,
  • způsobilost k právním úkonům,
  • bezúhonnost.

Další podmínky vznikají s druhem živnosti.  Pro získání dalších informací, doporučujeme  se podívat na podporu v podnikání

Související příspěvky

Zanechte Odpověď