08 září, 2024

Kdo platí poplatek za popelnice

Poplatek za popelnice

V České republice poplatek za popelnice, oficiálně nazývaný “poplatek za komunální odpad,” platí občané, kteří mají na území obce trvalý pobyt nebo vlastní nemovitost, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná osoba. Tento poplatek se obvykle hradí přímo obci, ve které občan žije nebo vlastní nemovitost.

Výjimku tvoří osoba umístěna do nějakého zařízení s režimem zvláštní péče. V tomto případě je potřeba na příslušný obecní úřad poslat “Oznámení pro účely posouzení”, kde pověřený pracovník posoudí, zda bude tato osoba od placení popelnic osvobozena.

Platba poplatku

Výše poplatku a způsob jeho úhrady se mohou lišit podle konkrétní obce, protože každá obec si stanovuje vlastní pravidla a sazby.

Osoby s trvalým pobytem:

Většina obcí v ČR stanovuje povinnost platit poplatek za komunální odpad všem osobám, které mají v dané obci trvalý pobyt. To znamená, že pokud máte trvalý pobyt v určité obci, jste povinni tento poplatek platit, bez ohledu na to, zda jste vlastníkem nemovitosti nebo bydlíte v pronájmu.

Majitelé nemovitostí:

Poplatek za popelniceJako majitel nemovitosti jste povinen platit poplatek za komunální odpad i tehdy, když v nemovitosti nemá nikdo trvalý pobyt. Tato povinnost se týká zejména rekreačních objektů, bytů, které nejsou trvale obývány, nebo jiných nemovitostí bez nahlášených osob k trvalému pobytu.

Jako majitel platíte poplatek za nemovitost, ve které nemá nikdo trvalý pobyt, pouze jednou, a to podle podmínek stanovených obcí. Tento poplatek obvykle nezávisí na počtu osob, které v nemovitosti skutečně bydlí, pokud tyto osoby nemají trvalý pobyt v této nemovitosti.

Některé obce mohou mít specifická pravidla, která se mohou lišit od standardního přístupu. Je tedy vhodné ověřit si konkrétní pravidla ve vaší obci, např. vám může naúčtovat počet přistavených popelnic.

Nájemník

Jste-li nájemník a trvalý pobyt máte v jiné obci, pak nejste povinen poplatek za komunální odpad platit.

Jak je poplatek stanoven:

  • Sazba poplatku:
    • Sazbu poplatku si stanovuje každá obec samostatně v souladu se zákonem o místních poplatcích. Obec může například určit paušální poplatek na osobu, nebo jej vypočítat podle velikosti popelnice, frekvence svozu odpadu, nebo jiných kritérií.
  • Způsob úhrady:
    • Poplatek je obvykle splatný jednou ročně, a to buď jednorázově, nebo v několika splátkách. Obce mohou také umožňovat různé způsoby platby, jako je platba bankovním převodem, složenkou, nebo přímo na pokladně obecního úřadu.
  • Výjimky a úlevy:
    • Některé obce poskytují úlevy nebo osvobození od poplatku pro určité skupiny obyvatel, například seniory, děti, nebo osoby se zdravotním postižením. Tyto úlevy se ale liší podle konkrétní obce.

 

odpadDůležitá poznámka:

Pokud poplatek není uhrazen včas, může obec vymáhat dlužnou částku prostřednictvím exekuce nebo jiných právních nástrojů.

V některých případech, zejména v rámci rodin, může být poplatek hrazen společně za všechny členy domácnosti, pokud se na tom s obcí dohodnete.

Přístup majitele k platbě poplatku

Pronajímáte-li si byt, někdy nemáte naprosto jasno v tom, kdo má platit poplatek za popelnice. V nájemní smlouvě sice může být položka „poplatek za služby“, ale už tam nebývá přesně specifikováno, za jaké služby vlastně platíte. Doporučuji proto požadovat po pronajímateli tuto položku ve smlouvě specifikovat. “Nájemníci souhlasí s tím, že měsíčně hradí pronajímateli částku ve výši … Kč jako příspěvek na úhradu poplatku za komunální odpad, který pronajímatel následně uhradí příslušné obci.”

 Co když majitel nemovitosti za nájemníka poplatek nezaplatí?

Z právního hlediska nese primární odpovědnost za úhradu poplatku za komunální odpad osoba, která má v dané nemovitosti trvalý pobyt. To znamená, že pokud nájemník má v nemovitosti trvalý pobyt, obec bude poplatek vymáhat primárně od něj.

A co kdyby to bylo opačně?

Pokud nájemník obci nezaplatí poplatek za komunální odpad a majitel tento poplatek v nájemném nevybírá, obec bude vymáhat poplatek přímo od nájemníka, který má v nemovitosti trvalý pobyt. Majitel nemovitosti není odpovědný za neplacení poplatku nájemníkem, pokud v nájemní smlouvě není uvedeno jinak. Důsledky neplacení mohou být pro nájemníka značné, včetně vymáhání dluhu exekučně.

 

Platí poplatek za komunální odpad i děti?

Poplatek za komunální odpad se v ČR vybírá i za děti, a to včetně novorozenců. Zákon neuvádí žádnou věkovou hranici, od které by se poplatek za komunální odpad začal platit, takže se vztahuje na všechny osoby, které mají v dané obci trvalý pobyt, bez ohledu na věk, tzn. stejným způsobem jako za dospělou osobu.
Některé obce mohou poskytovat úlevy nebo úplné osvobození od poplatku pro děti do určitého věku, ale to záleží na místních vyhláškách. Je tedy dobré se informovat přímo u obecního úřadu.

 

Autor: AI

Více o odpadech

Související příspěvky

Zanechte Odpověď