08 září, 2024

Feng Shui v našem domově

Když zařizujeme byt, většinou si lámeme hlavu, jak jej správně vybavit. Někteří si pozvou architekta, který byt zařídí profesionálně, jiní si byt zařizují postupně. Tu přidají postel, tam pohovku. Někdy to dopadne skvěle, jindy méně uspokojivě. Podstatnější však je, zda se v daném prostoru cítíte dobře.

Obecně se méně pozornosti věnuje již zabydleným místnostem. Právě v těch se však zub času zakousává daleko hlouběji, než si jejich uživatelé připouštějí, a málokdo si uvědomuje, že špatné rozmístění nábytku může přímo ovlivnit kvalitu našeho života.

Co bychom měli vědět o Feng Shui (vítr a voda)?

Začít by se mělo už při výběru pozemku. Ten by měl mít pěkný výhled do okolí, být dobře chráněný a vzbuzovat pocit bezpečí. Rozhodně by neměl:

  • Být na kopci ani v údolí, a dokonce ani na úplné rovině.
  • Nacházet se blízko nemocnice, hřbitova, nebo míst, kde se nakládá s odpadem. Tlející bažina, vysoké napětí, vysílače či průmyslová zóna nejsou ideální sousedé.
  • Mít dlouhý a úzký tvar, nebo se rozšiřovat směrem k zadní části od domu.
  • Mít špatně přístupnou přední část domu.
  • Mít přímou cestu k domu, po níž by energie do domu přicházela příliš rychle.
  • Mít kopec po obou stranách domu.

Nevhodné faktory

Pokud se nelze některým nevhodným faktorům vyhnout, snažte se je alespoň zmírnit například výsadbou keřů a stromů. Příliš silnou energii lze také odrazit zrcadly.

Dům ochraňují čtyři symbolická zvířata, jejichž poloha se určuje tak, že stojíme-li čelem ke vstupu do domu:

  • Za zády je Černá želva, která potřebuje silnou podporu hor v zadní části domu.
  • Po levé ruce je Zelený drak, který potřebuje podporu lesa s vysokými stromy (ne vyššími než hora za domem a ne příliš vzdálenými od domu). Místo stromů mohou být v této oblasti i další domy.
  • Po pravé ruce je Bílý tygr, který je podporován stejnými symboly jako Zelený drak, ale neměl by ho převyšovat. Jeho aktivitu snížíme vysazením menšího keře, a naopak ho aktivuje bílá barva domu.
  • Přímo před domem je Červený fénix, který potřebuje velký otevřený prostor, kde může čerstvá energie volně proudit směrem k domovu.

 

Vstup do domu

Při vstupu do prostoru (dům, zahrada, místnost) by měl být přístup uspořádán tak, aby se do něj vstupovalo po směru hodinových ručiček. Tento přístup symbolizuje hladký průběh událostí a přátelství. Vstup proti směru hodinových ručiček může symbolizovat sobectví.

Velmi důležitá je ve Feng Shui prosvětlená vstupní hala (Ming Tang). Sídlí v ní bohové, kteří při výdechu chrlí oheň prosvětlující cestu ke všemu dobrému a chrání před zlem. Ming Tang by měla mít kulatou střechu a čtvercové základy, což symbolizuje nebe a zemi. Vchod by měl být dostatečně prostorný, bez hromady bot, kabátů a tašek. Ming Tang se přirovnává k našim ústům. Ať už se do úst vloží cokoli, ovlivní to celé tělo. Přeplněná vstupní místnost může způsobit problémy týkající se bohatství, zdraví i vztahů.

Dobrý Ming Tang může být i krásná a prostorná přední zahrada s mírně zakřivenou cestou k hlavnímu vchodu. Následuje velká veranda nebo světlá, vzdušná a čistá vstupní hala. Malá vstupní chodba, zavalená věcmi a osvětlená umělým světlem, nevytvoří Ming Tang a nevyvolává v příchozích pocit, že jsou zde vítáni.

Vstupní dveře do jakéhokoli prostoru by měly být vždy čisté, upravené a neměly by vrzat. Měly by se otevírat směrem do místnosti a zvát tím ke vstupu. Problematická je i poloha dvou dveří, které do sebe při otevírání narážejí, protože obyvatelům takového domu hrozí častější střety. Zrcadlo nebo okno přímo proti dveřím vytváří rychlou (negativní) energii. Okno energii vysaje stejně jako komín a zrcadlo ji zase odrazí přímo zpět ze dveří.

Po vstupu není dobré vytvářet dlouhé přímé trajektorie, které nás nutí jít rovně a opomíjet to, co je kolem nás. Energie tam proudí příliš rychle a není snadné ji zpomalit. Pokud už s tím nelze stavebně nic dělat, je dobré dlouhé trasy nějak rozbít – zvlnit, případně umístit tam nějaké květiny. Pozor však na zahlcení prostoru, protože by se prostor mohl stát dusivým.

Živé květiny vnášejí do prostoru pozitivní energii, pozor ale na ostré listy nebo kaktusy, které symbolizují nejen potřebu ochrany, ale i křehkost. Milovníkům kaktusů se doporučuje, aby si je umístili do západního okna. Ze východu přichází slunce – mocný drak, a na západě číhá plíživý tygr, před kterým je potřeba se chránit.

Čeho se vyvarovat, aby stagnace, málo či mnoho energie nepřispěly k nemoci, apatii či vyčerpání:

  • Sušené kytice a rozbité věci nemají žádnou energii – co nemá energii, stagnuje.
  • Zrcadlo proti posteli tak, abychom se v něm viděli.
  • Postel nebo pracovní stůl by neměly stát na trase dveře – okno.
  • Výška oken by měla být taková, aby měla parapety, které nabízejí oporu.
  • Střed prostoru by měl zůstat, pokud možno, volný, maximálně se stolem.
  • Sporák by neměl stát přímo u dřezu, protože oheň a voda znamenají střet dvou energií.
  • Střešní šikminy a postele umístěné pod nimi.
  • Pozor na zahlcený prostor. U zařízeného bytu by mělo platit pravidlo 1:1 – jedna věc dovnitř, jedna ven.
  • Mnoho otevřených polic vytváří příliš rychlou energii a neměli byste blízko nich často pobývat.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď