08 září, 2024

Domácí sauna

saunování

Domácí sauna má bezesporu své výhody, mezi které patří především možnost saunování kdykoli se vám zachce. Další výhodou je i lepší kontrola nad hygienou, kterou jste schopni si ve své sauně vytvořit, což může být důležité pro ty, kteří preferují vyšší standardy čistoty.

Na druhé straně, nevýhodou domácí sauny je vyšší pořizovací cena a náklady na provoz. Pokud saunu nebudete využívat pravidelně, může být veřejná sauna levnější variantou. Saunování má své kořeny ve skandinávských oblastech, přičemž nejznámější je tzv. finská sauna.

Ať už si pořídíte saunu vlastní, nebo se rozhodnete navštěvovat veřejnou, je důležité dodržovat určité zásady, které vám tuto činnost zpříjemní a zefektivní.

Zásady správného saunování

  1. Strava před saunováním: Stejně jako před plaváním, i před saunováním by žaludek neměl být ani plný, ani prázdný. Ideální je lehká strava několik hodin před saunováním.
  2. Dostatečný příjem tekutin: Před saunou vypijte dostatek tekutin, například vody, minerálky nebo čaje. Během samotného procesu saunování už však nepijte.
  3. Vyhýbejte se alkoholu a cigaretám: Alkohol a kouření nejsou vhodnými společníky pro saunování. Mohou zhoršit vaše zdraví a negativně ovlivnit prospěšnost sauny.
  4. Odpočinek před saunováním: Do sauny byste měli jít odpočatí, nikoli po náročné fyzické aktivitě. Vyhnete se tak případným zdravotním komplikacím.
  5. Zdravotní kontraindikace: Do sauny byste neměli vstupovat, pokud jste nemocní. Saunování je nevhodné při epilepsii, cukrovce, kardiovaskulárních potížích, kožních onemocněních a dalších zdravotních problémech. I zcela zdravým jedincům může být pobyt v sauně nepříjemný, pokud nedodrží základní pravidla.
  6. Příprava na saunu: Před vstupem do sauny se osprchujte vlažnou vodou, umyjte se mýdlem a důkladně se osušte. Tento krok zlepší efektivitu saunování.
  7. Správné sezení a ležení: V sauně si sedněte na ručník nebo si lehněte na prostěradlo. Ležení je vhodnější, protože celé tělo bude v rovnocenném teplotním pásmu. Vyvarujte se sedění v poloze jako na židli, které může vést k závratím nebo bolesti hlavy.
  8. Teplotní zóny v sauně: Teplota v sauně se liší v různých částech kabiny. Horní část je nejteplejší, proto byste se tam neměli vydávat, pokud s pravidelným saunováním teprve začínáte.
  9. Kovové předměty v sauně: Pozor na kovové části, které se mohou rozpálit a způsobit popáleniny. Může se jednat například o šperky, které si před vstupem do sauny raději sundejte.
  10. Délka pobytu v sauně: Doba pobytu je individuální a pohybuje se obvykle od 5 do 15 minut. Pociťujete-li nevolnost, okamžitě saunu opusťte, i když jste tohoto času nedosáhli.
  11. Aktivita v sauně: Vyvarujte se větší aktivitě během saunování, udržujte klid a relaxujte. Dýchání by mělo být normální, a pokud cítíte pálení vzduchu při dýchání, překryjte si nos i ústa dlaní.
  12. Péče o pokožku: Jakmile se začnete potit, můžete si žínkou stírat z kůže odumřelé buňky. Tření rukou otevírá kožní póry a vyplavují se nečistoty, což zlepšuje kvalitu pokožky.
  13. Ochlazení po saunování: Po uplynutí doporučené doby nebo při pocitu pálení na určitých částech těla saunu opusťte. Osprchujte se studenou nebo vlažnou vodou, nebo postupně vstupte do studeného bazénku. Ochlazení je klíčové pro dosažení plného efektu saunování.
  14. Tři fáze ochlazení: Během ochlazování sledujte průběh tří fází: pocit chladu, tepelnou pohodu a opět pocit chladu. Po třetí fázi je vhodné bazén opustit.
  15. Odpočinek po saunování: Po posledním ochlazení se opláchněte vlažnou vodou, nepoužívejte mýdlo, zabalte se do suché osušky a na chvíli si odpočiňte. Odpočinek by měl trvat nejméně tak dlouho, jak jste byli v sauně, ideálně alespoň 20 minut.
  16. Počet opakování: Potící proceduru bychom neměli opakovat více než třikrát po sobě. Před posledním vstupem do sauny si umyjte vlasy.
  17. Aktivity po saunování: Po saunování si neplánujte žádné náročné aktivity nebo společenské akce. Je důležité doplnit tekutiny, například chlazeným čajem, minerálkou nebo isotonickým sportovním nápojem.

Pokud budete dodržovat výše uvedené zásady, saunování vám přinese pocit příjemné únavy a řadu zdravotních výhod. Pravidelné saunování zlepšuje kvalitu pleti, napomáhá detoxikaci těla a podporuje okysličování organismu. Rozšiřují se kožní cévy, což prospívá kardiovaskulárnímu systému, posiluje se imunita a odolnost vůči nachlazení.

Sauna pro děti a druhy saun

Saunování je vhodné i pro děti od tří let. Optimální frekvence saunování by měla být alespoň jednou týdně.

Skandinávská sauna má dvě hlavní varianty:

  • Klasická sauna: V této sauně se polévají horké kameny vodou, čímž se vytváří pára. Teplota se pohybuje kolem 75 až 90 °C a vlhkost vzduchu je mezi 20 a 35 %.
  • Suchá sauna: Tato varianta je teplejší, s teplotou mezi 95 až 100 °C a nižší vlhkostí vzduchu, která se pohybuje mezi 5 a 10 %.

Oba typy saun mají své specifické vlastnosti a výhody, které si můžete přizpůsobit podle svých preferencí a zdravotního stavu.

Závěrem, ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ sauny, důležité je věnovat pozornost vašemu tělu a dodržovat základní pravidla, aby saunování přinášelo maximální užitek a potěšení.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď