08 září, 2024

Nemůžete otěhotnět?

Podle nejnovějších odhadů se s problémem neplodnosti setkává přibližně každý šestý až sedmý pár na celém světě. Neplodnost je definována jako neschopnost páru počít dítě i po jednom roce pravidelného nechráněného pohlavního styku. U starších párů (ženy nad 35 let) se tato doba zkracuje na 6 měsíců, protože biologické hodiny hrají zásadní roli, zejména u žen. Ačkoli je někdy možné příčinu neplodnosti určit, přibližně 10–15 % případů je klasifikováno jako neplodnost idiopatická, což znamená, že není možné zjistit přesnou příčinu.

Neplodnost je nejen zdravotním, ale také psychickým a emocionálním problémem. Pár, který čelí problémům s početím, může procházet významným stresem, úzkostí a frustrací, což může ovlivnit kvalitu jejich vztahu. Tato zátěž se může ještě prohloubit, pokud jeden z partnerů usiluje o početí více než druhý. Léčba neplodnosti navíc představuje nemalou ekonomickou zátěž, i když v některých zemích jsou některé formy léčby hrazeny zdravotním pojištěním.

Příčiny neplodnosti

Příčiny neplodnosti mohou být na straně muže, ženy nebo mohou být kombinované. K hlavním příčinám na straně mužů patří nízký počet spermií, špatná kvalita spermií nebo jejich omezená pohyblivost. U žen je častou příčinou neplodnosti porucha ovulace, která může být způsobena hormonálními problémy, jako jsou nemoci štítné žlázy, syndrom polycystických vaječníků (PCOS) nebo endometrióza. Další příčinou může být snížená průchodnost vejcovodů, často následkem zánětů nebo infekcí.

Typy neplodnosti

Neplodnost se může dělit na primární a sekundární:

  • Primární neplodnost: Pár nikdy nepočal dítě.
  • Sekundární neplodnost: Pár v minulosti dítě počal, ale následně již nemohou znovu otěhotnět.

Diagnostika neplodnosti

U mužů se pro diagnostiku často využívá spermiogram, který analyzuje kvalitu a množství spermatu. Zkoumají se parametry jako objem spermatu, jeho konzistence, pohyblivost spermií a jejich počet. Pokud více než 30 % spermií vykazuje poškození, může být příčinou neplodnosti zhoršená kvalita DNA spermií. Příčiny mohou být různé – zvýšená teplota varlat, nadváha, kouření, užívání některých léků nebo stárnutí.

U žen se provádí vyšetření menstruačního cyklu, kontrola ovulace, ultrazvukové vyšetření vaječníků a dělohy, hormonální testy a imunologická vyšetření. Vyšetřují se také možné infekce a genetické faktory, které mohou přispívat k neplodnosti. Zvláštní pozornost je věnována také anamnéze prodělaných zánětů, operací nebo léčby.

Polohy při sexu a pravděpodobnost otěhotnění

Existuje názor, že určité sexuální polohy mohou zvýšit šanci na otěhotnění, protože pomáhají spermiím dostat se blíže k děložnímu čípku. Například misionářská poloha (muž nahoře) se často doporučuje. Pomoci může také podložení pánve polštářem, čímž se podpoří gravitace, která usnadní transport spermií. Orgasmus u ženy, provázený svalovými kontrakcemi, může rovněž usnadnit pohyb spermií směrem k vajíčku.

Způsoby asistované reprodukce

Pokud se páru nedaří otěhotnět přirozenou cestou, mohou využít možnosti asistované reprodukce:

  1. Inseminace – Jedná se o relativně jednoduchou a bezbolestnou metodu, kdy jsou spermie zavedeny do děložní dutiny katétrem. Úspěšnost této metody se pohybuje kolem 10 %. Je důležité, aby byl vzorek spermatu čerstvý (maximálně 1 hodinu starý) a byl uchováván při tělesné teplotě.
  2. In vitro fertilizace (IVF) – Jedná se o běžně používanou metodu, kdy jsou vajíčka oplodněna mimo tělo ženy. Embrya jsou následně vložena zpět do dělohy, kde se pokoušejí uchytit. Po přenosu embryí je přibližně po dvou týdnech proveden těhotenský test. IVF je úspěšná zejména u žen s neprůchodnými vejcovody nebo u párů, kde má muž zhoršenou kvalitu spermatu.
  3. Darování oocytů nebo spermií – Pro páry, kde je jeden z partnerů neplodný, je možné využít darování vajíček nebo spermií. V případě, že oba partneři jsou neplodní, mohou podstoupit darování embryí.

Moderní metody asistované reprodukce přinášejí naději pro mnoho párů, kteří by jinak nemohli přirozenou cestou počít dítě. I přes emocionální a finanční náročnost léčby neplodnosti, vědecký pokrok v této oblasti přináší stále lepší výsledky a nové možnosti léčby.

Autor článku: AI

Související příspěvky

Zanechte Odpověď