18 října, 2024

Modelace prsů po mastektomii

rakovina

Nejčastějším nádorovým onemocněním u žen je rakovina prsu. Rakovina prsu dnes už není totéž, co před 20 lety. Díky včasnému odhalení a pokrokům v léčbě je procento přeživších velmi vysoké. Při samovyšetření prsu není důvod k panice, pokud si něco nahmatáte – až 80 % objevených hrudek jsou neškodné cysty nebo jiné benigní (nezhoubné) útvary. Většinou si žena nahmatá bezbolestnou hrčku v prsu. Bolest prsu může být příznakem rakoviny, ale není to běžné.

Je potřeba věnovat pozornost změně ve velikosti a tvaru prsou, otokům v podpaží, případně změně tvaru bradavky nebo výtokům z bradavky.

Důležitý je čas

Čím dříve je rakovina prsu zjištěna, tím snazší je léčba. Mamografie může odhalit nádory dříve, než jsou hmatatelné.Jediný jistý způsob, jak zjistit, zda je hrudka rakovinná, je provedení biopsie, při které se odebere vzorek tkáně k vyšetření. Výsledky ukážou, zda jde o rakovinu, a pokud ano, o jaký typ. Existuje několik forem rakoviny prsu, a léčba se liší podle typu nádoru. Například pokud je kůže na prsu hrubá, červená a připomíná pomerančovou kůru, může se jednat o zánětlivý karcinom prsu, což je vzácná a rychle rostoucí forma rakoviny.

Diagnóza

Jakmile je diagnostikována rakovina prsu, je potřeba zjistit, jak je nádor velký a jak daleko se rakovina rozšířila. Jednou z metod chirurgické léčby je lumpektomie, kdy je odstraněn nádor s částí okolní zdravé tkáně, ale prso zůstává zachováno. Tuto metodu si častěji volí ženy, které jsou informovány o všech možnostech léčby, zatímco mastektomii – odstranění celého prsu, včetně bradavky a dvorce – volí některé ženy z různých osobních důvodů.

 

Mastektomie

Po operaci může následovat léčba radioterapií, chemoterapií a hormonální terapií, ale nyní se zaměříme na mastektomii, tedy úplné odstranění prsu. Prsa jsou pro mnoho žen symbolem ženství, a ztrátu prsu mohou ženy těžce nést. Psychické problémy po operaci mohou být někdy vážnější než samotná nemoc. Ženy mohou trpět pocity méněcennosti a obavami, jak je přijme jejich partner. Pokud partnera nemají, mohou se stáhnout do samoty. Některé ženy si ani neuvědomují, že jim operace zachránila život.

Existují faktory, které mohou přispět k vzniku rakoviny prsu. Kromě genetických predispozic to může být nadváha, nedostatek pohybu, konzumace alkoholu, užívání hormonální antikoncepce a některé formy postmenopauzální hormonální terapie. Rakovina je život měnící zkušenost a může vést k pocitům izolace. Proto je důležité zůstat v kontaktu s přáteli a rodinou, kteří mohou ženě pomoci necítit se osaměle.

Nové prso

Mnoho žen se po mastektomii rozhodne pro rekonstrukci prsu. Rekonstrukce může být provedena pomocí prsního implantátu, tkáně z jiné části těla nebo kombinací obou metod. Pro tyto účely je často využívána tkáň z břicha, což může zároveň vést k jeho zploštění. Bradavka a dvorec mohou být vytvořeny buď chirurgicky, nebo tetováním.

Epitéza

Rekonstrukci prsu je možné provést současně s mastektomií nebo kdykoli později. Do té doby lze nosit tzv. epitézu, což je protéza ve tvaru prsa, která se vkládá do podprsenky. Pokud se žena cítí nepříjemně, jde často spíše o psychický blok než o estetický problém, protože epitézy jsou dnes velmi kvalitní a běžný pozorovatel nerozpozná, že jde o umělé prso.

Pokud se žena rozhodne pro rekonstrukci prsu, je důležité, aby byla psychicky připravena, protože je třeba reálně zhodnotit možnosti, které plastická chirurgie nabízí. Je nutné si uvědomit, že nové prso nebude nikdy zcela stejné jako to přirozené. Je také nutno počítat s jizvami, které mohou vzniknout kvůli odebírání a přesouvání tkání z jiných částí těla.

Rekonstrukce není vhodná pro ženy, které trpí obezitou, cukrovkou nebo některým cévním či srdečním onemocněním.

Po operaci

Během následujících tří měsíců po operaci se nedoporučuje žádná intenzivní fyzická aktivita. Oblast rekonstruované bradavky je potřeba chránit před možnými pooperačními infekcemi. Pacientky by rovněž neměly kouřit, protože kouření zhoršuje prokrvení tkání a může vést k odumírání transplantátů, které jsou závislé na dobrém přívodu krve. Rekonstrukce prsu po odstranění kvůli nádorovému onemocnění je hrazena zdravotní pojišťovnou.

Související příspěvky

Zanechte Odpověď