08 září, 2024

Sexuální potíže po menopauze

menopauza

Menopauza, často nazývaná klimakterium, je přirozeným obdobím v životě každé ženy, které obvykle nastává kolem padesátého roku života. V posledních letech se však setkáváme s případy, kdy se menopauza objevuje mnohem dříve, dokonce i u žen ve věku dvaceti let. Tato změna může mít zásadní dopad na život ženy, přičemž jedním z nejvýznamnějších aspektů jsou sexuální potíže, které menopauza přináší.

Změny v sexualitě po menopauze

Sexuální potíže se často objevují v důsledku fyziologických změn, které menopauza vyvolává.

Hlavním problémem je atrofie poševní stěny, což znamená její zmenšení a ztenčení v důsledku nedostatku estrogenů. Tento proces postihuje přibližně jednu třetinu žen po menopauze. Výsledkem je suchost sliznice pochvy, která se stává náchylnější k poranění a infekcím.

Tyto změny často vedou k bolestivému pohlavnímu styku, což negativně ovlivňuje sexuální život a může vést ke snížení libida. Mnoho žen se pak sexu vyhýbá z obavy před bolestí.

Urologicko-gynekologické potíže

S menopauzou se také zvyšuje riziko urologicko-gynekologických potíží. Až 50 % žen po menopauze trpí těmito problémy, které se s přibývajícím věkem zhoršují. Mezi nejčastější patří vaginální suchost, bolestivý pohlavní styk, nedostatek sexuálního zájmu, svědění, výtoky a bolesti.

Močová inkontinence a opakující se infekce močových cest také patří mezi časté problémy. Tyto obtíže mohou vést k averzi k pohlavnímu styku, což negativně ovlivňuje nejen sexuální život, ale i celkovou kvalitu života ženy.

Význam pravidelné sexuální aktivity

I přesto, že sexuální potíže jsou po menopauze běžné, neměly by ženy rezignovat na svůj sexuální život. Pravidelná sexuální aktivita totiž přispívá k udržení zdraví pochvy bez ohledu na hladinu pohlavních hormonů. Ženy, které mají pravidelný pohlavní styk, trpí méně často vaginální atrofií.

menopauzaKe zlepšení sexuálního života může přispět také inovace v sexuálním chování, kvalitnější předehra a použití lubrikantů, které snižují bolestivost při styku.

Hormony a jejich vliv na sexualitu

Mnoho žen se po menopauze uchyluje k HRT (hormonální substituční terapii), aby zmírnily příznaky spojené se snížením sexuálního apetitu. Výsledky studií na téma HRT a sexuální funkce však nejsou jednoznačné. Zatímco některé studie neprokazují žádný vliv HRT na sexuální prožitek, jiné ukazují zlepšení sexuální touhy a kvality sexuálního života. Je tedy třeba, aby ženy vyzkoušely, zda jim tato terapie může pomoci.

Terapie po menopauze

Kromě estrogenů, které zlepšují lubrikaci a snižují bolestivost při pohlavním styku, hrají významnou roli v sexuální funkci žen po menopauze také androgeny.

Testosteron, který je přirozeně produkován vaječníky, je úzce spojen se sexuální touhou.

Kombinovaná terapie estrogeny a androgeny může výrazně zlepšit sexuální život žen po menopauze, včetně zvýšení sexuálního apetitu a vzrušivosti.

Tato terapie může přinést nežádoucí účinky, jako je například ochlupení v obličeji. Správně upravené dávkování může tyto problémy minimalizovat.

Sexuální potíže po menopauze jsou běžným jevem, který může výrazně ovlivnit kvalitu života žen. Léčba hormonálními preparáty, včetně kombinace estrogenů a androgenů, může být efektivní cestou ke zlepšení sexuální touhy a celkové spokojenosti v sexuálním životě. Je důležité, aby ženy otevřeně hovořily o svých problémech s lékařem, který může přispět k nalezení vhodného řešení a tím ke zlepšení nejen sexuálního života, ale i partnerských vztahů po menopauze.

 

Související příspěvky

Zanechte Odpověď